Fatihah Ain Az Zahra Mohd Riduan

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Huzaifah Mohd Riduan

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Thursday, August 25

Luahan rasa seorang aku...

Bismillahirrahmannirrahim...

Ya Allah Ya Tuhanku.. Andai setiap dugaan dan ujian yang Engkau berikan ini sebagai penghapus dosa2ku yg lalu, Kau gugurkanlah dosa2 itu melalui ujian2 dan dugaan2Mu...

Dan andai kata semua dugaan2 ini adalah untuk meningkatkan keimananku terhadapMu, aku dengan senang hatinya menerima ujian dariMu dan aku sangat bersyukur dan redha dengan semua dugaanMu itu...

Wahai Pencipta yang Maha Mengetahui dan Maha Pengasihani

Aminnn Ya Rabbal 'Alamin

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bak kata pepatah org dulu2... "Siapa yg makan cili dia la yg rasa pedasnya"....
Tentu saja akan terasa jika betul2 makan cili yang pedas, even kalau tak pedas pon tetap rasa bahang kat lidah n bibir... pepatah ni sesuai jika seseorg tu disindir oleh org lain... kalau sindiran tu kena pada kite, tentu saja kite boleh terasa walaupun sedikit.. samada sindiran tu berunsur jenaka atau amarah, hanya mereka yg memahami je yang tahu rasanya....

Bagi yang menerima sindiran itu, sedikit sebanyak boleh mempengaruhi minda dan hati... terasa mcm kena tampar dlm diam, pedas dan pedih hati ni takde siapa yang tahu melainkan kalau kite jawab balik pada org yg memberi sindiran... tp jika org yang menyindir tu org yg lebih berusia dari kita, adakah tergamak kite nak balas balik? tentu saja tidak... demi menjaga hatinya yg sedang amarah itu, kite diamkan aje la biar pun hati kite bagai dirabak2 dan dirobek2... hati meronta2 nak menjawab bagi menghilangkan rasa pedih dan pedas tu tp apekan daya, hanya sabar je yg mampu dipegang supaya tidak berlanjutan rasa amarah si penyindir, apetah lagi jika mampu menyebabkan kite berdosa kerana melukakan hatinya...

So ape yg boleh kite buat adalah secara perlahan2 sindiran itu kite serap dalam jiwa dan tukarkan ia menjadi kata2 penguat utk teruskan perjalanan hidup hari ini dan seterusnya.... dengan kata lain:

Seandainya sindiran yang dilemparkan itu mampu mengurangkan dan melegakan api amarah yang hangat di dalam jiwamu itu, maka sindir la sebanyak mana yang kamu mahu, saya redha menerimanya dengan tenang dan rela hati... Semoga Allah membantu menenangkan hatimu dan melegakan gelodak perasaanmu... Tapi ingatlah, kasih sayang saya buat kamu tidak pernah kurang sejak dulu hingga sekarang, apatah lagi untuk melukakan hatimu, amat jauh sekali...

Walaupun hati dan tanggungjawab saya telah banyak terbahagi dan ada lagi yang lebih tinggi prioriti level ketaatannya, saya tak akan pernah lupa jasa2 mu selama 27 thn saya hidup di dunia yang amat fana ini... Biarlah hati saya menangis sendiri, sbb saya tahu kamu juga menangis... Sabarlah kerana hanya sabar adalah ubat kesedihan...



Thursday, March 3

A Day in Flogsta Vardcentral


Today, Kakak and Adik having their check up in vardcentral near to our apartment.
Kakak Tiha is going to be 3 years old next week (March 10), so every children in Sweden will be called to report duty (haha mcm ape je!) saje je nurse tu nak amek rekod berat n tinggi Kakak Tiha. The nurse ask her whether she can understand some swedish word or not? ask her to jump2 la...
Result: Berat (15.8 kg) n tinggi (94.5 cm) Tiha in their normal range (normal bg org swedish... silap aribulan terlebih berat kalau kat msia!)
Lain2: Tiha refused nak buat sbb MALU!! hmmmm

While adik supposed to have his 18month vaccination. Tp sbb nurse Monica tu tak dtg pulak arini... so kena tunda hari lain... nasib baik!! kalau tak risau je Adik demam arini... Dah la mama n papa nak g shopping utk kenduri ari Ahad ni... hehehe

Below the picts taken before seeing the nurse...sama je time Fatiha kena cucuk last time...

Papa with his plastic shoe busy to 'disjacket' the kids


Jelingan Adik


Kakak with her gediks pose ;p

Back from vardcentral, they had a 'vasa loppet' (race) in front of dagis... tak smpt nak amek gambo race track but managed to snap fatiha with her number...


Pissss!!!
Mama Kakak Tiha & Adik Huzaifah

Tuesday, March 1

One Day One Term

Term of the day --> Meta-Stable Excited Atoms

In a normal excited atom, after the collision with electron, electron in lower energy level get excited or jump to the higher energy level and become excited atom. In order the electron to return to its ground level, photon has to be released that will create photo or light and back to normal atom. the time taken for the electron to return to ground level is more less to be 10 ns.

But for meta-stable atom, after the electron moved to higher energy level (excited), due to quantum mechanics restriction rules, the electron cannot return to the ground level for certain time (>10 ns) until it collide with the third body and transfer the energy to it which can take between 10 to 100 ms.

Friday, January 15

New Task Has Begun....


Scary to say this but it has to start anyway...
3 month of adapting with the new environment...
home-lab-shopping-leisure-books-courses-exam..

back from London, with a brand-new spirit and soul...
smell the freshness of not-so-empty mind...


Having the Happiness here with half of my adorable kids and half of my soul...
hoping for the path will not as tough as others...
with laugh and joy and no more sorrow...

(I shall hope so)

Tuesday, November 24

Mari Belajar Bahasa Swedish

Salam...

Hari ni saya terasa nak mengajar bahasa Swedish la... sambil mengajar kite belajar...

First of all, we must learn the vowel letters... beside of AEIOU or aeiou, we have another 3 additional vowels which are Å Ä Ö or å ä ö

How to pronounce these 3 letters:
Å or å :Small circle on top of A. Similarly if we pronounce A and O simultaneously.. like AO or ao...
example of word: vård = ward, år = year

Ä or ä : Double dot on top of A. Very similar if we pronounce A and E simultaneously, like ae or ai..
example of word: Flogstavägen = Flogsta Street, är = is or are

Ö or ö : Double dot above the O..Sometimes i heard the sound like OO sometimes not much diff with O.. not very sure bout this letter...
example of this letter: över = over, redogör = sets



Ok
class... thank you for your attention... u may dismiss...

Happy Family Faces

This is the day that our first time menjejakkan kaki di Stockholm the Capital City of Sweden... Which i could see much much diff with UppsalaLan (Uppsala Land)... especially in terms of shopping area.. hehehe.. biasa la org pompuan ni kalau tak shopping mmg tak sah...

Unfortunately Stockholm is another typical scandinavian land that provide very high living cost... Just imagine, one plate of kebab (tp besar la) can reach to SEK65 (~RM35)!!! huhuhu tu yang paling murah tau... meaning the price could be more than that... depends on the restaurang (bhs swedish ni kdg2 mcm bhs t'ganu pon ada) la.. kalau salun, kat sini jadi "salong"... One more thing, noticed bahasa swedish ni begitu la baku nye.. sebab tu depa ni ada 3 huruf vokal terlebih dr kite which are Åå, Ää and Öö.. Nanti kite belajar bahasa Swedish ok..

Sambung cerita pasal mahal2 td..Everything is costly here... Luckily our allowances are more than enough to cover our expenses here... Ishhh kalau asyik dok ckp mahal je, sampai sudah tak g mana2,tak mkn la kami kat sini... and hopefully we can survive for the next 4 years ahead..

From Uppsala, we took a train to Stockholm (teringat lagu Stockholm Syndrome by Muse) which cost nearly SEK500 (mahal nye!!! tutup mata je la.. buat2 mcm 50 hinggit je) return ticket for 3. Took about 40 minutes to reach the center of Stockholm. Uncle rahim cakap, if travel by bus also took 40 minutes travel time. So just choose which one you are prefer with. Both are cosy and comfortable along the journey... Sesuaiii ngan harga dia la kannn...huhuhuh

This what i meant by shopping heaven.. hehehe
mama dah aim dah kedai mana nak g lps ni..



Fatihah macam terpaksa je posing ngan mama

Adegan yang takde di Msia... Beratur naik bus dengan sopannye... Agaknye la sbb dah lama tak naik bus kat msia.. dulu mmg berebut2 sampai jatuh tertonggeng pon ada... mentang2 mama ni kecik orangnye (ye ke kecik?)

Ehhh apsal gambar kat OZ plak sesat ni.. ahhh lantakla terupload plak daaa.. tp cantik kan pemandangan kat sini.. terasa nak beli umah je kat sini masa ni la...

Papa masa muda2 dulu... hehehe gambo versi sephia kot ni..


In front of central stationen of Stockholm.. Teddy baby maintain with her must-button-cute-teddy topi... kalau tak dbutangkan, mau dia buang topi tu, campak sia2 je

Love this pict's background.. Exclusively available during autumn only... rasa macam deskstop windows ada background ni.. kalau tak silap la.. nanti check balik

Alamak mamaaa...terlebih sudahhh sampai fatihah terkepit di situ


Friday, November 20

In the Office... Saat2 berdua kini seorang kembali...

Dulu Sorang, kini berdua... then back alone ...
cant wait to be 2 once again...

It takes some times to do this tho... never thought that I will manage to do this.. Meaning? ya right... never thought I am really have to go thru this, to start over again, to face it once again, to feel those nerves again... Really need some times to realize that I am here now... After all... its my dream... Dream of being what? Keep on dreaming... Some day all my dream will come true...

My dear Hubby was pretending in front of my PC... That's mine dear... yours will come later


My window... felt the shine from the not very bright sun,
saw the snow and falls here... mmm not yet spring
My spot to kejar the bus....

goshhh it's me... so gemuksss.. lalalala rasa mcm da terpenyekkan gambo ni la...


falls falls falls...
(false!!!!... ada daun tuu.. tipuu aahhh)

Thursday, November 19

Fatihah Di Flogsta Vårdcentral


Last week its time to bring Fatihah for her last checkup and one year and a half immunisation... The appoinment was at 3pm, so I should leave the office earlier than usual.

Its kinda different environment here compared to Malaysia. But they also have the same immunisation scheme like Malaysia. So luckily Fatihah missed the shot because she want to have the injection here.. Hoorayyy... ape la mama ni... gembira yg bukan2 plak... nothing la.. it just that I want to feel the experience differently.. thats all...

But, there's not much different tho.. Fatihah still act the same after the shot.. Not a single tear... bravo dear baby... kena cucuk pastu boleh plak sambung main.. huuhu what a strong baby la dia ni...

Enjoy picts of fatihah playing around the vårdcentral...

Ada org dah start nyanyi daahh.. aduhhh

Posing skema je kannn...







Clap your hand lalalala

Dah mula hawaiann dance dia...aduhhhssss

Sunday, November 1

Rindu Huzaifah (jiwang sorg2)

Setengah jam berbual dgn Huzaifah di Malaysia buat mama rasa semangat utk teruskan hidup di rantau org...








Huzaifah makin bulat... Mata bulat.. pipi bulat... senyum pun nmpk bulat je... Happy nye rasa... Harap masa akan berlalu dengan cepat bila papa boleh bawak huzaifah dtg jumpa mama... Just remember this dear... Mama will always love u eventho mama couldn't touch or hug u... Every single moment of my life n every breath i take in and out, u will always be in my mind... Only Allah knows it is very true..

Just Another Day in Uppsala...

Dah sebulan kami di Sweden ni rasa mcm dah lama sgt je... Mula2 tu rasa la excited kat negara org ni, tp lama2 dah rasa mcm biasa je... Cuaca je yang cepat sgt berubah sampai tak smpt nak adapt. Hopefully lps ni boleh la nak adapt... Batuk pun rasanya dah sebulan dah ni tak baik2 lg... Ada petua tak ilangkan batuk ni? harapnye tak lama la batuk ni...

Rutin ari bekerja.... lps subuh, prepare bekalan nak bwk g school, sarap sikit, siap2 nak g school pastu naik bus kat bus stop... sampai opis, kalau ada kelas g kelas.... lunch... samb keje.... kul 5 blk... kejar bus... sampai umah,.... end of story...

Agaknye camni la rutin org buat phd kot... weekdays mmg kejenye kat lab or opis... weekdays je baru nak rasa lain sikit... g soping ke, jalan2 ke... tp skrg ni nak jln2 mmg takde mood... 6deg outside lorr... mau menggigil je la kang... takpe la winter nnt kitorg hibernate... tp keje n labwork mesti diteruskan... 4 thn ni la masa nya yg ada... org dh bg peluang jgn sia2 kan... cayok2 mona.. u can do it... gambateaaa